En virkelig god bearnaise sovs opskrift lavet helt fra bunden med en hjemmelavet bearnaise essens, som giver en virkelig god sauce bearnaise.
Bearnaise sovs lavet helt fra bunden med masser af smag - og en hel del smør.
For en rigtig bearnaise sovs indeholder masser af smør, og den er på ingen måde en fedtfattig sovs. Tværtimod. Derfor skal man heller ikke spise alt for meget af den, hvis man vil holde kalorieregnskabet nogenlunde i balance.
Her er den lavet med en frisk og fransk estragon, men den kan sagtens også laves med en tørret estragon.
Bearnaisesovs er nem at lave selv, når blot man husker ikke at varme den for meget. Sovsen begynder at skille ved omkring 60 grader, så du skal holde den under den temperatur.
Og du behøver ikke at lave den over et vandbad, men hold blusset på ikke for høj varme, for så skal det nok gå. Hav blot lidt tålmodighed.
Opskriften passer med bearnaise sauce til fire personer.
Ingredienser til bearnaise sauce
Bearnaise essens af
2 skalotteløg løg
4 spiseskefulde hvidvinseddike
4 spiseskefulde tør hvidvin
Stænglerne fra et bundt frisk estragon
Salt og friskkværnet peber
Bearnaise sauce
200 gram smør
4 pasteuriserede æggeblommer (2 bægre)
En håndfuld friskhakkede estragonblade
Lidt citronsaft
Salt og peber
Sådan gør du
- Løgene pilles og hakkes helt fint og kommes i en kasserolle sammen med hvidvinseddike, hvidvin, stænglerne fra dit bundt med estragon, lidt salt og friskkværnet peber. Du kan eventuelt også tilsætte lidt af bladene fra estragonen, hvis det er et stort bundt.
- Kog nu bearnaise essensen op, og lad den derefter koge i cirka fem minutter, hvor mængden reduceres til cirka det halve.
- Hæld essensen gennem en sigte og derefter tilbage i kasserollen. Kassér indholdet i sigten.
- Smør skæres i grove tern, og smeltes ved lav temperatur i en anden kasserolle. Stil den derefter til side, og lad det smeltede smør køle af, så det kommer ned og bliver lidt varmere end fingervarmt.
- Så er du klar til at tilberede den hjemmelavede bearnaisesovs.
- Stil kasserollen med bearnaiseessensen på laveste temperatur, og pisk nu æggeblommerne ind i essensen. Pas på det ikke bliver for varmt, da bearnaisesovs skiller ved 60 grader!!
- Pisk derefter gradvist det afkølede og smeltede smør ind i sovsen, men det hvide bundfald må IKKE komme med. Det skal kasseres.
- Fortsæt med piske så du får en let og luftig bearnaisesovs, som du smager til med lidt citronsaft, salt og friskkværnet peber.
- Vend til sidst den friskhakkede estragon i, og servér straks.
- En hjemmelavet bearnaisesovs skal ikke være for varm, men bestemt heller ikke for kold, så pisk og varm den indtil den når en temperatur, der er behagelig at have i munden.
Den hjemmelavede bearnaise sauce er god til en culottesteg.
Leave a Reply